Starta Eget

Hej!

Här kommer en underbar artikel från Stefan på Redaktionen www.starta-eget.se Den artikel för alla våra kära elever som går utbildning i fransförlängning och permanent makeup. Läs och beställ gärna mera underbara böcker från Stefan. Rekommenderar från mitt hjärta.

 

Mvh.

Victoria

 

"Hej igen :-)

 

Sista studenten är avklarad hemma hos mig. Min son slutade gymnasiet i juni och jag har peppat honom att starta ett eget företag direkt. Varför? Jo, för att det är en fantastisk skola för självständighet hela livet.

Redan i julas satte jag böckerna Juniorföretagaren och Rivstart i handen på honom och sa ”det blir prov på det här sedan” (den frasen förstår alla ungdomar).

Och i mars när hans affärsidé tagit form satte vi oss ner vid köksbordet. Så här lät det ungefär:

- ...och när du jobbat i tolv timmar och känner att ögonen glöder, det är då du jobbar några timmar till – det är de där extratimmarna som är nyckeln till framgång…Hörde du vad jag sa nu?

Han tittade på mig med låtsad entusiasm.

- Jobba extra timmar. Ögon som glöder. Jag fattar.

- Bra. Och gör en plan för vad du ska göra nästa dag innan du slutar jobba varje dag. Hitta gärna på något riktigt jobbigt som du tror är värt besväret och börja med det direkt på morgonen. När du gjort det där jobbiga så blir du så nöjd med dig själv att du får full sprutt på dagen. Behandla kunderna som kungar och drottningar. Lyssna på vad de säger att du ska göra och när du klantar dig, för det kommer du att göra ibland – be om ursäkt och rätta till problemet direkt. Tro inte att någon stannar kvar som kund om du driver företaget för din egen skull. Företag är till för kunderna, inte ägarna. Så fråga kunderna saker. Intressera dig för deras problem och lös dem. Och sedan ska du….vad tittar du på?

- Du är fett jobbig!

Jag skrattade bara och sedan gick jag igång ordentlig och tog min mobiltelefon och låtsades att det var ett flygplan som skulle lyfta från köksbordet:

- Så här. När ett plan ska starta så måste det dra på allt det bara kan bara för att komma upp i luften. Det går åt massor av bränsle i starten. Du trycker och trycker – och trycker på gasen och snart lämnar hjulen startbanan. Och nu gasar du ännu mer ett tag. Om du gör det kommer du upp i luften och kan släppa lite, inte mycket, på energin. Snart har du en bra marschfart.

- Och kan koppla in autopiloten, sa han

Det var som en smäll i solar plexus.

- Aldrig! Du kan aldrig ta något för givet när du startar ett företag. Det finns inget som heter autopilot. Och det finns turbulens och ofta är det enormt svårt att hitta rätt där uppe bland molnen och…

- Ta det lugnt pappa, jag skojade bara. Jag fattar: Jobba hårt, kämpa, slita, gneta, knega. Svårigheter. Jag fattar, jag fattar.

- Bra, men fattar du varför du ska göra det här? För att det är…?

- …Kul och spännande och utvecklande, sa han mekaniskt.

Men han fattade. Å andra sidan har han inte hört annat än företagssnack hemma sedan han var liten. För dig som har hängt med det här brevet ett tag kanske kommer ihåg hur han stod som femåring och fiskade och ploppade flötet upp och ner och sa att han höll på mer ”merknadsföring”.

Det intressanta är tre saker så här några månader efter starten

1. Självständighetsgrejen fungerar. Nu läxar han upp mig om vad som fungerar och inte fungerar i hans eget företag.

2. Han har hittat riktig entusiasm över något utanför honom själv och tränar sig i ödmjukhet varje dag. Toppen.

3. Företaget är redan i uppe luften.

Och jag lärde mig något själv: Hur man förklarar starta eget för en 19-åring med hjälp av flygning.

Och nu tänkte jag att man egentligen borde säga samma sak till alla som startar egna företag. Så om du inte är företagare men funderat på att starta ett företag. Lär dig de här enkla sakerna så får du också fart mycket snabbare.

Och om inte det räcker - gå till www.starta-eget.se och läs alla artiklar.

 

Hälsar Stefan på Redaktionen

Läs gärna om "Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund", klicka här.