Underbara fransar

Underbara fransar

De flesta av oss har nog långa, fylliga, effektfulla ögonfransar som ideal. Men hur får man lika fantastiska fransar som Hollywoodkändisarna och modellerna i mascarareklamerna har? Vi vände oss till Victoria Grepo Akademin som både erbjuder behandlingar och utbildningar i ögonfransförlängning sedan 2011 för att få svar.
Av Oliva Fall

Idag har det blivit rätt vanligt att man låter göra en professionell ögonfransförlängning för att få de där superfransarna och efterfrågan ökar för varje år som går. Eftersom det har blivit så populärt erbjuder var och varannan skönhetssalong och frisörsalong ögonfransförläningar idag. Men om man vill vara säker på att få ett bra och säkert resultat kan det vara klokt att söka sig till certifierade fransförlängare som har behandlingsförsäkring. Ögat är trots allt ett av våra känsligaste organ.

Ögonfransarnas funktion är att skydda ögat mot luftpartiklar och förstärka kroppsspråket. Ögonfransarna växer i olika faser och trillar sedan av och gör plats för nya fransar i cykler om 4-8 veckor. Hälsa och stress påverkar fransarnas kvalitet, liksom ögonfransböjare.

Lösögonfransar som köps i butik är ofta i ett stycke med flera fransar på som appliceras i ett svep. När man gör ögonfransförlängning på salong appliceras fransarna en i taget, vilket ger ett mer permanent och naturligt resultat.

– Behandlingen tar cirka 1,5 timma och vi applicerar mellan 55-75 fransar på varje öga. De sitter sedan kvar tills den naturliga fransen trillar av. Därför kan vi öka antalet lösögonfransar till 80-130 fransar per öga vid en påfyllning som brukar göras efter 3-5 veckor. Det är väldigt individuellt hur många fransar kunden har kvar efter fem veckor. Det som påverkar är hur kunden sköter sina fransar och hur mycket olja kroppen sänder ut i fransarna. Fetare fransar håller sämre. Mörkhyade tjejer har ofta väldigt tunna och torra fransar och de håller väldigt bra. Om kunden å andra sidan har väldigt ljusa fransar rekommenderas en färgning för att få dem att se fylligare ut -det ger en väldigt bra effekt, säger grundaren Victoria Grepo själv.  

Vilken typ av fransar använder ni er av?
– Vi är generalagenter för Perfect Silk Lashes. PSL har brett sortiment som ger oss möjlighet att erbjuda högkvalitativa behandlingar till kunderna. Silkesfransar och minkfransar kan vara anpassade till individuella behov och erbjuda rätt tjocklek, längd, form och färg till varje kund. Minkfransar kommer inte från djuret, utan är namnet på effekten de har. Både kunderna och våra elever älskar PSL för att de ger ett så naturligt utseende.

Vad skiljer dem ifrån andra lösögonfransar?
– Silkesfransarna är det senaste och de är väldigt elastiska och tåliga och passar alla typer av livsstilar. Du kan träna, sova, simma, sola och dansa med dem om du vill. Du kan välja om du vill ha en vacker naturlig look eller en mer glamourös Hollywoodlook. Eftersom fransarna är så lätta och elastiska följer de ögonens rytm när du blinkar, vilket leder till att du inte känner att du har fransförlängning på ögonen samtidigt som de inte skadar, bryter av eller deformerar dina naturliga fransar. Om fransförlängningen är noggrant gjort kan man bära den livet ut. Det är också viktigt att poängtera att PSL:s lim är ett av de mildaste på marknaden; allergitestat och certifierat.
Allt detta låter fantastiskt. Hur gör jag för att ta hand om fransförlängningen på bästa sätt efteråt?
– Efter behandlingen måste du vänta med att duscha på 24 timmar och bada på 48 timmar för att limmet ska få tid på sig att hårdna. Undvik att gnugga dig i ögonen och använd ingen kräm på ögonfransarna. Efter cirka 3-5 veckor kommer du märka att du tappar några flärpar. Det är helt naturligt då det är då du även börjar tappa dina naturliga fransar. Man tappar cirka 30 naturliga ögonfransar under en treveckorsperiod och det är därför du kan komma in och göra en påfyllning. Försök inte heller att ta bort fransarna själva, det sliter på dina egna fransar och kan göra mycket ont. Vi har en speciell remover som vi använder för detta ändamål.

Utbildning i fransförlängning
Som namnet hintar om erbjuder Victoria Grepo Akademin även ett stort utbud av utbildningar: Certifierad permanent makeupartist, fransförlängning med singelmetod, volymmetod, permanent fransböjning, frans-/brynfärgning, ögonbryndesign med hårförlängning av bryn och formning med pincett och trådning, samt underfransförlängning.

– Vi håller en unik fransförlängningsutbildning där vi lär ut en japansk metod för att applicera silkesfransar en och en. Ögonfransförlängningskurs på olika nivåer startar varje vecka. Alla utbildningar är certifierade och godkända av Svenska Estetikers Yrkesförbund. Efter avslutad utbildning har du rätt att vara medlem hos SEYF och skaffa behandlingsförsäkring för dig och dina kunder. Behandlingsförsäkring kan skaffas och behållas om man har certifierad utbildning och använder certifierade produkter.

Behöver man ha några förkunskaper?
– Nej, det behöver man inte ha. Vi lär ut allt ifrån grunden. Utbildningarna riktar sig främst till dem som vill arbeta professionellt eller starta eget.

Hur lång är utbildningen? Och hur ofta har ni kursstarter?
Hos oss är det eleven som står i centrum. Vi lägger stor vikt vid att varje elev ska få den tid och träning som behövs för att behärska de olika momenten. Eleverna har helt olika livssituationer och därför ger vi alla möjligheten att studera i sin egen takt med individuell studieplan. När utbildningen är färdig och eleven har klarat av teoretiskt och praktiskt prov får de ett certifikat godkänt av Svenska Estetikers Yrkesförbund. Vi har kursstarter varannan vecka och varannan helg.

Hur är utbildningen upplagd?
– Det beror helt på vilken kurs eleven läser. Det största paketet för certifierad fransstylist inkluderar allt om fransar och ögonbryn så som fransfärgning, permanent fransböjning, fransförlängning med singelfransar och volymfransar samt förlängning av underfransar. Ingår gör även kunskap i ögonbrynsfärgning, trådning, formning och hårförlängning på ögonbryn. Utbildningen är på 5 dagar och inkluderar ett startkit. Efteråt fortsätter eleven öva självständigt och lämnar in sitt arbete för att kunna förbättra teknik och kvalité. Vi lägger stor vikt vid noggrann separering av fransar. Det är svårt och kräver mycket övning och tålamod, avslutar Victoria.

Om du vill veta mer om fransförlängning eller utbildningarna kan du kontakta Victoria Grepo Akademin i Stockholm direkt (www.victoriasakademin.com) eller någon utav deras andra skolor: Studion i Bollnäs, Beauty Corner i Göteborg eller Plusgymnasiet i Jönköping.